Din oras

Cluj Guided Tours, proiectul care scoate Clujul din “ceata"

Pentru ca turistii care vin la Cluj sa aiba parte, ca in orasele lumi civilizate, de vizite in care sa ii cunoasca adevaratele frumuseti,  a fost nevoie de un grup de studenti. Tinerii fac asta de cativa ani, cu mult mai mult entuziasm decat cei care ar fi avut datoria sa se preocupe de acest fel de promovare, fie soare, fie vreme rea, pentru oaspeti romani sau straini, dar si pentru clujenii care vor sa isi cunoasca orasul. Grupurile sunt duse incoace si incolo, pe la monumente si locuri emblematice, de la statuia lui Sfantu Gheorghe si pana sus in deal, pe Cetatuie si li se povestesc cate-n luna si in soare despre comorile, istoria si minunatiile Clujului. Totul fara sa primeasca nici un ban, caci activitatea functioneaza pe baza de voluntariat. 

Ideea Cluj Guided Tours s-a conturat incepand din anul 2008. A fost momentul in care, dupa cum martusiseste Ciprian Besoiu, membru al Asociatiei Cluj Guided Tours, au constientizat importanta valorificarii „povestii” si a „spiritului locului” in Cluj-Napoca, dar mai ales rolul ghidului ca “povestas” ce perpetueaza atmosfera “Orasului comoara” care “nu doarme”.

„Important este ca in 2012 ne-am unit fortele pentru a face ceva util pentru oras, locuitorii sai si turisti, precum si pentru toti cei care doresc sa urmeze o cariera in ghidajul turistic, oferindu-le cadrul favorabil pentru a se forma si a dobandi experienta. Iar in anul 2013, de Mos Nicolae, am reusit sa punem bazele Asociatiei Cluj Guided Tours”, este convins tanarul.

Studentii si-au propus sa promoveze Clujul si pentru asta vor sa pregateasca cei mai buni ghizi de turism si sa ii creasca in privinta performantei si a numarului. Principiul de baza este acela al continuitatii, astfel incat cei care sunt deja pregatiti ii instruiesc pe “bobocii” proaspat intrati printre ei.

„Cel mai important este ca activitatea este initiativa noastra, este voluntara si, cu toate acestea, o facem cu pasiune si daruire! In ceea ce priveste publicul tinta, ne adresam oricui: de la turisti straini si romani, pana la localnici, de la copii carora le oferim servicii adaptate, pana la varstnici, care ne sunt foarte dragi, caci au trait unele evenimente despre care noi povestim. De asemenea unul dintre obiectivele noastre este facilitarea accesului personelor cu dizabilitati la activitatea de turism. In tururile gratuite parcurgem un traseu cronologic si general, incepand din centrul orasului, din Piata Unirii. Traseul are o durata de aproximativ doua ore, incluzand principalele obiective turistice ale Clujului. Dar, in activitatea noastra, propunem o serie de alte tururi, mai mult sau mai putin clasice (familii nobiliare, ulite medievale, stiluri arhitecturale, tururi alternative si multe altele)”, descrie tanarul.

Primele tururi au insemnat si cele mai mari emotii, insa pentru ca se implica si le place ceea ce fac, chiar si acestea au iesit bine, si au fost o motivatie in plus.

„Chiar daca ploua, chiar daca este frig, chiar daca este prea cald, activitatea de ghidaj turistic da savoare unui tur al orasului, iar noi suntem bucurosi sa vedem pe chipurile turistilor curiozitatea, satisfactia si incantarea ca au participat la tururile noastre, fie prima, fie a nu stiu cata oara! In cadrul activitatii pe care o desfasuram pentru comunitatea locala au participat la tururi persoane de toate varstele. O categorie aparte au fost copii, pentru care am organizat tururi in cadrul programului „Saptamana altfel”. Acestia s-au dovedit a fi printre cei mai interesati turisti pe care i-am avut, mai ales cand era vorba despre o recompensa dulce. De asemenea, studentii s-au aratat extrem de curiosi sa descopere orasul in care studiaza, iar unii dintre acestia si-au exprimat interesul de a ni se alatura. Echipa noastra de ghizi poate acoperi o gama destul de larga de limbi straine, astfel ca am organizat tururi pentru turisti straini de multiple nationalitati: germani, maghiari, elvetieni, britanici, francezi, spanioli, americani, austrieci, italieni, greci, japonezi, canadieni, neozeelandezi, singaporezi, indieni, belgieni, israelieni si alte nationalitati. Proportia acestora s-a ridicat la aproximativ 60% din totalul de participanti la tururi”, dezvaluie Ciprian.

Cum majoritatea turistilor vin in Cluj fara a cunoaste prea multe detalii legate de oras, curiozitatile lor intra in sfera marilor evenimente istorice .

„In principal, turistii sunt impersionati de superlativele orasului si de unicatele acestuia. Cei din afara Romaniei gasesc in Cluj un oras surprinzator de placut si neasteptat de ofertant, iar legendele orasului ne ajuta sa conturam atractivitatea cetatii clujene. In general oamenii sunt interesati de latura multiculturala a Clujului dar si de aspectele sociale ce tin de amprenta locului. Avand un numar mare de monumente istorice intr-un spatiu destul de restrans, turistii sunt dornici de a le cunoaste povestea”, descrie ghidul.

Activitatea de ghidaj in cadrul asociatiei Cluj Guided Tours este realizata, in principal, de studenti, masteranzi si absolventi ai facultatilor cu specific turistic sau conex (arhitectura, stiintele comunicarii, istorie, jurnalism). Pentru ca proiectul s-a nascut in cadrul Facultatii de Geografie, tot acolo s-au pus si bazele cunostintelor in domeniul ghidajului turistic. Membrii actualei asociatii s-au pregatit pe parcursul ultimilor ani, o parte dintre acestia fiind deja acreditati ca si ghid de turism.

„Credem ca alaturi de formarea teoretica, un aspect foarte important il constituie experienta castigata in teren. Astfel, in cadrul asociatiei realizam si un program de formare pentru cei care vor sa activeze in domeniul ghidajului turistic. In sens foarte larg putem spune ca promovam Clujul si activitatea ghidului de turism! Particularizand, mentionam ca avem trei mari directii:
Fabrica de ghizi: este locul unde oricine se va putea regasi daca doreste sa se pregateasca si sa dobandeasca experienta in activitatea ghidaj si de animatie turistica!
Clujul pentru clujeni: deschide poarta „Orasului comoara” pentru localnici prin constientizarea patrimoniului material si imaterial; aici poate participa oricine care doreste sa afle cat mai multe despre orasul nostru!
Povestea Clujului: aici intelegem si perpetuam identitatea locala in randul turistilor romani si straini; aici se ajunge dupa ce s-a dobandit experienta in ghidaj turistic, a fost parcursa o scoala de specialitate (avand drept rezultat obtinerea ecusonului de ghid local/national) si se cunoaste cel putin o limba de circulatie internationala, caci tindem catre crearea unei comunitati de ghizi foarte bine pregatiti in Cluj-Napoca!”, a explicat, ca la carte, tanarul.

Membrii asociatiei Cluj Guided Tours isi propun facilitarea accesului si popularizarea importantei patrimoniului turistic local in randul localnicilor si a turistilor prin intermediul ghizilor de turism, precum si crearea conditiilor necesare pentru „educarea in vederea constientizarii publicului asupra importantei durabilitatii conservarii si valorificarii patrimoniului turstic”. De asemenea, se doreste si cresterea vizibilitatii turistice locale, nationale si internationale a Clujului. In privinta sprijinului de la autoritati, tanarul spune ca „suntem in contact cu Directia de Comunicare, Relatii Publice si Turism din cadrul Primariei, cu Centrul de Informare Turistica, a existat si o intalnire cu domnul primar”.

„Semnalele sunt pozitive si credem ca punem la dispozitie un serviciu foarte util pentru promovarea turismului din Cluj-Napoca. O parte dintre actiunile noastre au fost realizate si la cererea Centrului de Informare Turistica”, explica Ciprian.

Pentru acest an, ghizii voluntari si-au propus cresterea numarului de tururi si privesc cu entuziasm spre proiectul „Cluj – Napoca Capitala Europeana a Tineretului 2015”, la care vor sa participe cu „diverse programe turistice tematice”.

„Incepand cu 1 aprilie 2014, programul nostru va fi urmatorul: tururi gratuite zilnice, in limba engleza, incepand cu orele 11:00 si 18:00; tururi gratuite in limba romana in zilele de sambata de la ora 18:00 si duminica de la ora 11:00. Pe de alta parte nu vom neglija nici calendarul de evenimente culturale din acest an, iar tururile tematice, cu ocazia evenimentelor calendaristice, sunt de asemenea invitatii pentru toti cei interesati!”, a incheiat Ciprian Besoiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *